Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe

AEE - Noutate Noutate

Anunturile publicate de Agentia Pentru Eficienta Energetica.

Agenda evenimentelor Moldova Eco Energetică, ediția 2019

 

Competiția Moldova Eco Energetiсă, are ca scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniul vizat.
În cadrul ediției din acest an, cu suportul UNIDO, vor fi premiați 5 finaliști, cu premii a câte 10 000$.
Evenimentul de premiere, va avea loc în data de 15/11/2019.
Intrarea este gratuită, cu înregistrare prealabilă obligatorie.
Nu ezita, completează formularul și vin-o să premiem împreună cele mai bune idei de start-up în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă.
https://forms.gle/L1weuKVBuwCuj8KG8

Agenda Evenimentelor:  pdfAgenda_13.11.2019_-_15.11.2019.pdf849.2 KB

 

AEE a organizat o ședință de lucru cu privire la PNAEE 2019-2021

 

DSC 5933DSC 5947DSC 5961Chișinău, 6 februarie 2019 – Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) în colaborare cu Proiectul Suport pentru modernizarea sectorului energetic în Republica Moldova (STARS), a organizat o ședință de inițiere care are ca scop crearea unei agende pentru elaborarea Planului Național de Acțiuni privind Eficiența Energetică (PNAEE) pentru perioada anilor 2019-2021.

A dat start ședinței printr-un un mesaj de salut și informare a participanților cu privire la subiectele de pe ordinea de zi a ședinței, Dl Alexandru CIUDIN, Director AEE, care a menționat despre importanța colaborării, pentru un lucru eficient și un rezultat pe măsura așteptărilor.

În continuare Dna Ilze PURINA, consultant STARS, a prezentat principalele elemente alte Directivei Europene privind Eficiența Energetică dar și elementele componente ale Planului Național de Acțiuni privind Eficiența Energetică. În cadrul prezentării sale, doamna Purina a subliniat importanța efortului comun pe care toate părțile implicate trebuie să le depună pentru a obține o evidență corectă a economiilor care au fost atinse în perioada de raportare.

De altfel, Dl Manole BALAN, Șef serviciu Monitorizare a eficienței energetice și utilizării surselor de energie regenerabilă, a prezentat lista instituțiilor naționale în adresa cărora au fost transmise solicitări și structura chestionarelor transmise.

Cu scopul identificării situației la zi, a fost prezentat progresul activității de colectare dar și restanțele existente care trebuie înlăturare pentru a finaliza procesul.

Grupul de lucru este consituit din reprezentanții instituțiilor publice din domeniul energetic, autoritățile publice centrale dar și experți din cadrul proiectelor de eficiență energetică.

 

Şcoala de vară „Energel” la o nouă ediţie

 

Colectoare solare din oglinzi, sisteme de irigare eco, turbine eoliene şi hidraulice sau cuptoare solare sunt doar câteva invenţii ale elevilor care participă timp de zece zile la şcoala de vară privind energia regenerabilă. Aici ei găsesc soluţii pentru problemele de mediu şi construiesc propriile machete ale utilajelor de producere a energiei, relatează Mesager.

„Pe o parabolică am încleiat oglinzi, astfel razele ce se îndreaptă spre el să se reflecte într-un singur punct, adică focarul. Cu uşurinţă apa dorită, lichidul dorit, iar apa încălzită să o acumulăm într-un vas mai mare”, a declarat eleva Mirela Bețivu.

„Energia eoliană în confluență cu energia solară pot alimenta o casă mereu, deoarece când nu este soare, este vânt”, a precizat elevul Ion Meriacre.

Speranţa Minciună, alături de colegi, a făcut un cuptor solar pentru prepararea bucatelor. Ea spune că deja și-a testat invenţia.

„Am fost într-o excursie împreună cu colegii la 31 mai şi am prăjit cartofi”, a declarat Speranța Minciună.

Deşeurile pot fi utilizate pentru a obţine gazul metan, iar masa reziduală obţinută în urma fermentării gunoaielor poate fi folosită ca fertilizator. Au demonstrat-o două eleve din Criuleni, autoare ale proiectului realizat la Şcoala de vară „Energel”.

„Avem o instalaţie specială care nu costă scump, acesta e un privilegiu foarte important, care transformă resturile organice în gaz metan, de fapt în biogaz, format din 60% sau 80 % din metan”, spune eleva Daniela Carauș.

„Această tabără vă ajută să daţi dovadă de creativitate, să vă dezlănţuiţi această creativitate pentru a veni cu diverse idei noi. Ceea ce am văzut, de fapt, în aceşti ani de când organizăm tabără este ceva extraordinar. Aveţi posibilitatea să experimentaţi, să faceţi personal fiecare experiment”, a spus coordonatoarea rezidentă ONU, reprezentanta PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

„Este important ca copii să se familiarizeze cu sursele de energie regenerabile, cu domeniul eficienţei energetice încă de pe băncile şcolii, pentru a creşte nişte cetăţeni responsabili”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.

Şcoala de vară privind energia regenerabilă se află la cea de-a VII-a ediţie și este parte a Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi finanţat de UE.

Sursa:trm.md

 

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Eficiență Energetică

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției pentru Eficiență Energetică.

„Proiectul hotărârii a fost elaborat întru executarea prevederilor art. 30, alin. (8) din Legea cu privire la eficiența energetică (în redacție nouă), care dispune reorganizarea Agenției pentru Eficiență Energetică prin fuziune (absorbție) cu Fondul pentru Eficiență Energetică, revizuirea cadrului instituțional de implementare a politicilor în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă, și de consolidare a capacităților autorității de implementare a politicilor”, a declarat ministrul Chiril Gaburici.

În proiectul Regulamentului este stabilit misiunea, domeniile de activitate, atribuțiile, drepturile, organizarea activității Agenției pentru Eficiență Energetică, instrumentele financiare, managementul proiectelor, precum și structura organizatorică a acesteia.

Misiunea Agenției pentru Eficiență Energetică este de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, inclusiv prin atragerea şi gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării şi promovării proiectelor în domeniul eficienței energetice şi al energiei din surse regenerabile. Astfel, Agenția urmează să îndeplinească nu numai atribuțiile clasice, specifice autorității administrative, ce țin de gestionarea domeniului eficienței energetice şi al energiei din surse regenerabile, dar va avea şi rolul de a dezvolta şi pune în aplicare mecanisme de finanțare a proiectelor în domeniile respective.

Sursa:bit.ly/2SdrVzH

Workshop practic cu tema “Finanțarea europeana și cooperarea public privata”

 

În data de 07.06.2018, în cadrul EU Sustainable Energy Week (EUSEW) 2018, Agenția pentru Eficienta Energetica în parteneriat cu ASPIRE va organiza un workshop practic cu tema “Finanțarea europeana și cooperarea public privata”.
Obiectivele workshop-ului:
- Prezentarea informației practice privind accesul la finanțare pentru companiile private din Republica Moldova;
- Elaborarea propunerilor de proiecte pentru apelurile ASPIRE;

A.SPIRE este o asociație internațională lansata ca parte a programului-cadru Horizon2020 pentru a reprezenta sectorul privat. 
Misiunea A.SPIRE este de a asigura dezvoltarea tehnologiilor și a celor mai bune practici care ar contribui la eficientizarea proceselor de producere în industrie. 
Experții prezenți la acest workshop vor prezenta aspectele practice a apelurilor de proiecte ASPIRE utile pentru elaborarea cit mai eficienta a propunerilor de proiecte. Workshop-ul  se adresează reprezentanților sectorului public și privat, coordonatorilor (asistenților) de proiecte din cadrul ONG-lor precum și tuturor celor ce doresc sa dezvolte (implementeze) proiecte în cadrul instituțiilor în care își desfășoară activitatea. Participanții la acest workshop vor obține o perspectivă practică asupra aspectelor de baza în elaborarea propunerilor de proiecte pentru apelurile ASPIRE și H2020.

Rugăm toți doritorii de a participa la acest workshop sa se înregistreze în prealabil utilizând acest link  https://goo.gl/forms/lsBS0dGNbcTEUv6Y2 , aceasta va permite expedierea prezentărilor pe email pentru toți cei înscriși la eveniment.

 

Mai multe articole...