Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe

Construcții

EFICIENȚA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR

energy efficient homes 1212Sectorul clădirilor, reprezintă sectorul cu un consum impunător de resurse energetice, consumând aproximativ 40 % din consumul final brut de energie pe țară. Intr-o clădire, în mediu 75% din energie este  consumată  pentru încălzire. Costurile ridicate pentru asigurarea condițiilor optime de trai cat si impactul negativ asupra mediul ambiant, impun adoptarea unui mod eficient de utilizare a energiei.

Clădirile eficiente din punct de vedere energetic sunt clădirile care cu un consum mai mic de energie  și respectiv cu un cost al facturilor mai redus asigură condițiile de confort  cerute conform actelor normative în vigoare.

Reducerea la maxim a pierderilor de căldură si folosirea in mod inteligent a resurselor energetice proprii sau naturale sunt caracteristici specifice așa numitelor case pasive.

Prima casă pasivă a  fost construită in 1990 în Germania.  Aceasta consuma aproximativ  1.5 m3 de gaz, pentru a încălzi  1 m2 de spatiu locativ pe durata unui an. 

Totodată,  există și clădiri ”active”, care din punct de vedere energetic sunt complet independente de resursele energetice externe și pot produce chiar și un surplus de energie.

Investițiile necesare pentru construcţia unor astfel de cădiri variază de la caz la caz, iar recuperarea acestora are loc într-o perioadă scurtă comparativ cu durata de viață a clădirii.

Avantajele unei construcții eficiente energetice ar fi:

      ü  scăderea consumurilor energetice şi de combustibil în exploatare;

      ü  scăderea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi preparare apă caldă de consum cu cca. 40 - 60% din valorile actuale;

      ü  reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul şi consumul de energie;

      ü  îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi confort termic interior.

 

Măsurile aplicabile pentru sporirea eficienţei energetice:

     ü  Termoizolarea pereţilor exteriori,  planşeului peste subsol, planşeului superior.

     ü  înlocuirea tâmplăriei exterioare (Uși, ferestre) ;

     ü  Termoizolarea conductelor;

     ü  Evidenţa si contorizarea agentului termic.

Subcategorii